Камери за видеонаблюдение ще бъдат монтирани по трасето на автомагистрала „Тракия” с цел превенция срещу посегателства върху съоръжението, това съобщават от Агенцията за Пътна Инфраструтктура, в лицето на директор дирекция РПИБС Георги Златев.

Директрът цитира редица престъпления, които са зачестили по републиканската пътна мрежа, като кражба на новопоставени пътни знаци и участъци от предпазни мантинели. Допълва, че стойността на един пътен знак достига 150 лв. за брой, което включва всички материали заедно с разходите за монтаж на знакът, а пък 1 метър мантинела достига стойност от 80 лв, тъй като се изработва от поцинкована стомана.

Надеждата е, че чрез поставянето на охранителни камери за видеонаблюдение, ще се намали броят на посегателствата върху съоръжението, а също така ще се следи състоянието на аутобана.

Към момента сигнали за повреди по пътните съоръжения, се докладват от мобилни групи или граждани, което пречи на своевременното отстраняване на повредите при възникването им. Една система за видеонаблюдение на трасето на магистралата, ще ускори процеса по възстановяване на щетите, като информацията ще постъпва постоянно в мониторинговия център.