Ако работите в строителния бранш, знаете, че кражбите може да се окажат голям проблем.

Изчислено е, че почти 40 000 000 лв. годишно струват на строителните фирми кражбите на материали и механизация от строителните площадки.

Без предприемането на подходящи мерки по охраната, тази цифра ще продължи да нараства. Кражбата на материали и оборудване може да забави вашите проекти, да повиши застрахователните Ви разходи, и да срине репутацията на фирмата Ви.

Охраната на Вашата строителна площадка, чрез камери за видеонаблюдение, е добро решение за преодоляването на множество проблеми, включително кражби и вандализъм. В дългосрочен план системите за видеонаблюдение могат да Ви спестят време и пари, както и да направят Вашата фирма по-ефективна. Ако Вашите строителни обекти често стават жертва на кражби и посегателства, охранителните камери могат да помогнат за залавянето на престъпниците, причинили Ви вреди. Също така камерите за видеонаблюдение могат да Ви дадат реална представа, откъде е най-лесен достъпа и кои са уязвимите места във Вашия обект. Това ще Ви помогне да вземете необходимите мерки, така че такова събитие да не се повтаря в бъдеще. Освен това, разполагането на охранителни камери ще Ви помогне при разрешаването на спорове, проследяването на работниците, и може да послужи като перфектния „свидетел” в случай на съдебно дело.

Ако сте решили да закупите и инсталирате система за видеонаблюдение, има някои неща, които трябва да имате предвид. Предоставяме Ви един списък, който трябва да прегледате, преди да се ориентирате към конкретно решение за видеонаблюдение.

  1. Помислете за влагозащитени охранителни камери за външен монтаж (Outdoor IP66). Видеокамерите, които наблюдават строителните обекти, често се монтират на открито. Дъжд, градушка, вятър, гръмотевици и други атмосферни влияния могат да унищожат всичките Ви охранителни камери, ако не са подбрани коректно.
  2. Помислете за мобилността на системата за видеонаблюдение. Ако решите да използвате безжични камери, тяхното местене от един обект на друг е изключително лесно. Така отпада нуждата и разходите за окабеляване за всеки нов обект.
  3. Разполагайте видеокамерите далеч от зони, където могат увредени от тежка и лека механизация. Видеокамерите са доста издържливи, но срещата им с булдозер, примерно, няма да е със щастлив край.
  4. Разполагайте камерите в зони, които са най-уязвими към кражби. Имате ли определени зони в обекта, които са пострадали от вандализъм или кражба? Има ли зони, които са уязвими, поради своето местоположение или откритост? Със сигурност това са първите места, където бихте разположили охранителни видеокамери.
  5. Досега имали ли сте инцидент, който не е от криминален характер, но за който съжалявате, че не е записан на видео? Може би, имате работници, които се „скатават” или сте се сблъсквали с инспектор, който е излъгал за нередност, която е видял на обекта? Помислете и за този плюс, който системите за видеонаблюдение Ви дават.
  6. Разполагате ли с материали, които биха могли да бъдат лесно откраднати през нощта? Ако е така, тези материали трябва да бъдат наблюдавани. Дървен материал, стомана и други строителни материали могат да са доста скъпи за снабдяване и липсата им може да доведе до забавяне на строителното производство.

Къде се намират Вашите строителни обекти? В малко населено място или голям град?

Бъдете осведомени за нивата на престъпност в съответния регион.

Ако Вашата строителна площадка е в рискова част на града, обмислете поставянето на камери около целия периметър на обекта. Така ще засечете всеки нарушител.