Китай е държавата с най-голям брой камери. В страната ефективно работят над 170 млн охранителни камери, а полицията е „прегърнала“ идеята на Гугъл за умните очила, като разработките в тази насока за откриване с тях на заподозрени в тълпа от хора. Явно не само са взаимствали идеята, а и постигат успехи в нейното развитие, предвид факта че вече могат да бъдат разпознавани хора по формата на тялото и тяхната походка.

Нововъведенията вече се ползват от полицията в Пекин и Шангхай като хора биват разпознавани дори и ако лицето им се вижда частично или дори е изцяло скрито. По думите на ръководителят на проекта технологията позволява разпознаването на хора на разстояние до 50м, което сравнено с настоящите възможности на технологията за лицево разпознаване определено е сериозна крачка напред.

Въпреки положителните аспекти на постижението много анализатори се опасяват, че предвид че става дума за Китай, то разпознаването ще се ползва не само за издирване и откриване на престъпници, но и за засилен контрол на населението, което ще доведе до допълнително ограничаване на правата на хората.

Критиките насочени към правителството са, че в момента технологията се ползва в провинции на страната населени с мюсюлмани, като биват следени дали напускат „района на местообитание“ или се отдалечават извън границите на „работните си места“.
Макар да няма доказателства за достоверността на обвиненията, то е факт, че броят на задържаните за „превъзпитание и повторно образование“ в различни лагери в Китай е над 1млн души.