Собственик на фотоволтаична централа оставена без необходимото видеонаблюдение осъмна с окрадени панели от централата. Кражбата е извършена във фотоволтаичен парк в Царацово, Пловдивско.

Въпреки, че и преди, ние от видео-наблюдение ком сме писали по темата, то явно информацията за видеонаблюдението и необходимостта от камери във всеки фотоволтаичен парк е недостатъчна за собствениците им. Доказателство е поредното посегателство над соларна електрическа централа, чийто собственик ще отчете загуби само защото не е инвестирал в нужното видеонаблюдение.

Макар в този случай кражбата да е само на 7 панела, чиято приблизителна стойност е около 2500лв, то само преди месец друг собственик на соларен парк, отново без система за видеонаблюдение намери централата си с изпотрошени 200 панела и щети за над 80 000лв.

Ние от видео-наблюдение ком не твърдим, че наличието на камери за видеонаблюдение би предпазила на 100% собствеността на тези инвеститори. Винаги сме поддържали тезата, че видеонаблюдението и инвестицията в него са с превантивен характер и наличието на система ако не би спряла злосторниците, то със сигурност щеше да е от полза при тяхното разкриване.

И за да покажем, че „спестените” средства от покупката на камери за видеонаблюдение определено са в пъти по-малко от претърпените загуби ще ви дадем един пример. Изграждането на видеонаблюдение и цената на камерите за видеонаблюдение за соларен парк с мащаба на цитираните би струвало. За фотоволтаичен парк от 3,5-4 декара, което значи мощност 150-170kW, за чието построяване се изисква инвестиция от порядъка на 450-500 000лв и носеща доход на собственика си около 8200-8500лв всеки един месец биха били нужни:

    12-16 камери за видеонаблюдение
    1бр качествен ДВР рекордер

Стойността на подобна система за видеонаблюдение би коствала на собственика около 6-7 000лв и това при условие, че се вкопават кабели, изграждат се токови кръгове, работата на системата се подсигури с UPS и тн.

Какво излиза?

За сума, която дори не надхвърля дохода от централата за само един месец нейният собственик би си осигурил спокойствието си, както и сигурност, че е защитил парите си.

Ако имате въпроси по темата бихте могли да отправите своето запитване към нас ползвайки формата за контакт в блога или просто оставите своят коментар под статията.