Може би най-често задаваният от наши клиенти въпрос е „Колко струва да се изгради видеонаблюдение?” или „Каква е цената на видеонаблюдение?”

Не може, а и не би било редно да се отговаря еднозначно на подобен въпрос, а причините за това ще се постараем да ви разясним в малка поредица от статии по темата.

Нека започнем от там, че няма два еднакви проекта за видеонаблюдение. Нито като нужди на клиента, нито като помещения и зони за охрана. Това е причината да няма и конкретен отговор на въпроса „Каква е цената на видеонаблюдението?”


При изграждане на една система за видеонаблюдение трябва да се вземат много апсекти от проекта предвид:

Охранявана площ
Тип обект – открит или затворено помещение
Разстояния, до които трябва да има видимост
Цел на видеонаблюдението – самостоятелна охрана или допълнение към жива такава

Както вече писахме в друга наша статия компонентите на една система за видеонаблюдение са няколко, като в тази статия ще се занимаем с камерите за видеонаблюдение.

За да пресметнете приблизителната цена за видеонаблюдение, то трябва да сте на ясно с изредените по-горе условия. Така лесно ще можете да прецените от какви камери се нуждаете.

Ето ви няколко примера:

Ако искате да изградите видеонаблюдение в своято заведение, за да следите натовареността на помещениято, то определено имате нужда от вътрешни или куполни камери. Тук е важно да си дадете сметка колко голямо е вашето заведение, защото ако ползвате вариофокални камери ще имате възможността по собствена преценка да настроите фокусното разстояние и по този начин да оптимизирате работата на системата.

Ще имате ли нужда да наблюдавате обекта при намалена осветеност? Инфраред камерите, или камерите с инфраред подсветка са решението на този проблем. Много от моделите с инфраред светодиоди попадат в групата на вариофокалните камери, които от своя страна могат да бъдат ползвани за външен и вътрешен монтаж.

Ако заведението ви има и градина, то тук зависи дали има къде да се монтира куполна камера за външен монтаж или трябва да се ползва друг тип камера. Помислете дали спестените средства от 1 или 2 камери монтирани по-малко, няма да ви донесат по-голям разход в бъдеще.

Ако искате да изградите видеонаблюдение в магазин, то нашият съвет е не пестете средства! Камерите с висока резолюция са изключително полезни за видеонаблюдение на магазини. Все пак целта на системата е да намали възможностите за кражби на стока, нали? Какъв би бил смисълът да инвестирате в камери, когато не можете да различите какво се случва в зоната на наблюдение?

И накрая за да обобщим:

Когато планирате система за видеонаблюдение е много важно внимателно да изберете камерите за нейното изграждане. Да, несъмнено те са основният разход, но ако сте на ясно какво искате от системата, то лесно ще можете да изберете и елементите, с които да я изградите.