„Каква е цената на видеонаблюдение?”

Не може, а и не би било редно да се отговаря еднозначно на подобен въпрос, а причините за това ще се постараем да ви разясним в малка поредица от статии по темата.

При изграждане на една система за видеонаблюдение трябва да се вземат много апсекти от проекта предвид:

Охранявана площ
Тип обект – открит или затворено помещение
Разстояния, до които трябва да има видимост
Цел на видеонаблюдението – самостоятелна охрана или допълнение към жива такава

Както вече писахме в друга наша статия компонентите на една система за видеонаблюдение са няколко, като в тази статия ще се занимаем с DVR устройствата.

И така вече сте утонили броят камери, които ще бъдат инсталирани в помещението или на обекта, за който разработвате проект за видеонаблюдение. Тази информация ще ви е полезна при избора на DVR устройство.

Какво е DVR устройство, какви са неговите параметри и каква е цената на DVR-а?

Сред основните параметри на предлаганите от нас DVR устройства са метод на компресия H.264 с двоен стрийминг, наличие на мрежова функционалност и възможност за отдалечено наблюдение в реално време и преглед на записите в локална мрежа или през интернет, възможност за отдалечена администрация и промяна на параметрите, поддръжка на SATA твърди дискове, наличие на VGA видео изход, поддръжка на мобилни телефони и PDA устройства, управление чрез мишка и дистанционно управление, CMS (Central Management System) софтуер позволяващ обединяване, централизирано наблюдение и контрол на множество видеорекордери от една серия разположени в различни обекти.

DVR-ите могат да бъдат 2/4/8/10/12/16 канални, като сред най-често ползваните и най-разпространените са 4/8/16 каналните DVR устройства. Най-общо казано има няколко типа DVR устройства:

Самостоятелни DVR устройства
DVR устройство чрез компютър

DVR устройство чрез компютър може да бъде реализиран посредством DVR платка, която се вгражда в компютъра или чрез USB DVR. Независимо на кой от двата варианта ще се спрете, то трябва да имате предвид, че е препоръчително да ползвате подобна конфигурация за видеонаблюдение с по-малък брой камери. Разбира се има DVR платки с 16 канала, които биха ви свършили чудесна работа, ако клиента няма сериозни претенции към системата освен към нейната цена.

Избирайки DVR устройство, както и преценявайки дали то ще бъде изпълнено чрез компютър с DVR платка или със самостоятелен DVR вие ще сте на ясно със стойността на още един от компонентите на системата за видеонаблюдение и с крачка по-близо до отговора на въпроса:

„Каква е цената на видеонаблюдението?”