Освен масово разпространеното схващане, че именно фотоволтаичните паркове са виновниците за цената на тока, мнение насадено най-вече от медиите, изграждането на подобна централа изисква сериозна инвестиция.

Всяка сериозна инвестиция трябва да бъде развивана и опазена във времето. Имайки предвид факта, че инвестиралите в този тип бизнес са планирали неговата експлоатация в идните поне 20 години, то сами виждате, че притежанието и управлението на фотоволтаичен парк е сериозно начинание.

Поради тези причини, винаги работейки по подобни проекти и изграждането на фотоволтаични паркове, ние от ЕМ БИ ВИЖЪН, препоръчваме на собствениците им и изграждане на система за видеонаблюдение, която да охранява централата. За съжаление по-голямата част от тях гледат на видеонаблюдението за фотоволтаичен парк като „ненужна екстра“.

Практиката обаче показва обратното. Доказва го и новината от днес, съобщаваща, че фотоволтаичен парк край русенското село Стърмен осъмна потрошен. Над 200 фотоволтаични панела са били изпочупени, което превръща слънчевата централа в нефункционираща. Стойността на такъв брои панели е около 35 000 евро без ДДС, а вие преценете дали си заслужава да оставите вложенията и инвестицията, която сте направили на случайността.

Ако имате въпроси относно изграждането на видеонаблюдение на фотоволтаична централа можете да се свържете с нас или да оставите коментар под публикацията.