Пишем това убедени, че за много от вас това е прост въпрос. Какво толкова сложно в това да изберем от къде да поръчаме видеонаблюдение? Магазини много, както онлайн, така и физически. Дали обаче това наистина е проста задача? Дали отговора е така лесен?

Много фирми предлагат не само търговия, но и монтаж на системи за видеонаблюдениие. Факт, който не можем да оспорим. Задавали ли сте си въпроса колко от тези фирми се занимават основно с това? Да, правилно! Обръщали ли сте внимание? Ако не сте, то е време да започнете.

По-внимателен преглед и вглеждане в онлайн магазините за видеонаблюдение и се оказва, че са повече като квартален хоремаг, а не като профилиран магазин за техника наблюдение и охрана. А видеонаблюдението, камерите, системите за видеонаблюдение и тяхната инсталация са строго профилиран бизнес и като такъв изисква определени познания в областта на предлагащите този вид услуги. Въпреки това изключително много са фирмите и онлайн магазините, от които освен камери за наблюдение можете да поръчате:

    Настройка и сервиз на касов апарат
    Да закупите касов апарат
    Да закупите компютър
    Да ви сервизират компютъра
    Да ви изработят сайт (?!?)
    Настройка и продажба на електронни и обикновени везни и кантари
    Оптимизация за търсачки (SEO услуги за сайтове)
    LED осветление – продажба и инсталация
    Фенерчета
    Аксесоари за мобилни телефони

Всичко това струва ли ви се нормално?! А питали ли сте се колко е разумно да поверитте парите и сигурността си, да точно нея, защото търсейки и купувайки система за видеонаблюдение, то вие купувате сигурност? Поне ние не сме чували до сега някой, който ремонтира автомобила ви, да бъде викан за ремонт на пералнята…или пък да ви сложи плочки в банята? А в крайна сметка същият този човек да е фармацефта от кварталната аптека…Някак не звучи добре, нали?

Ако трябва да съберем в няколко основни точки важното, то ви съветваме преди да се спрете на фирма за видеонаблюдение да си зададете следните въпроси:

    Проверих ли на сайта посочена ли е фирмата, която го управлява?
    Направих ли справка в Търговски регистър дали такава фирма съществува наистина?
    Възможно ли е фирма, която предлага толкова много неща да разбира от всичко еднакво добре?
    Предлагат ли някакъв вид консултация за техниката, която продават?
    Тази цена, колкото и ниска и това да ме радва, реална ли е? Възможно ли е да е толкова ниска, а качеството да се същото? Тогава защо всички други не продават техника с тези параметри на тази цена?

Всичко това ще ви отнеме не повече от 2-3 минути, говорим за проверката в Търговски регистър или наличието на данни на фирмата, но може да ви спести нерви похабени в бъдеще.  И освен ако не вярвате в световните заговори и конспирации, както и смятате, че е практически възможно толкова много фирми да са сформирали картелно споразумение, а вие да сте намерили единствените бунтари продаващи на най-ниската цена, то смятаме, че е редно това да е сигнал за вас. Сигнал, че не всичко, което блести е злато и най-вероятно днес не е вашият щастлив ден, а просто има нещо наистина нередно…

Това е поредната статия от серията, вкоято както ви обещахме ще поговорим и ще ви покажем най-често срещаните нелоялни търговски практики, най-честите заблуди, както и с прости съвети да ви помогнем да се предпазите от недоброжелателни търговци.