Панорамната камера, както подсказва и нейното наименование, е камера, която ни дава възможност да имаме поглед над по-широк ъгъл от стандартните 20 до 70 градуса.

Ползването на панорамна камера, и по-конкретно ип панорамна камера, може да ви спести монтажа и покупката на 3,4, а може и повече камери за системата ви за видеонаблюдение. Зaщо обаче да закупите IP широкоъгълна камера?



За тези от вас, които следят публикациите ни  и се интересуват от материята, знаят, че сред основните предимства на IP камерите са именно тяхната висока резолюция. Ако искаме да покрием широк ъгъл на виждане, което означава и по-голяма площ, то ние се нуждаем и от по-висока резолюция за да не правим компромиси с качеството.

По-горе изказахме твърдението, че една IP широкоъгълна камера може да ви спести 2-5 обикновени камери. Да видим защо е така!


Ако приемем, че трябва да покриете фоайе на хотел, обществена сграда или друго, което е с по-голяма площ, то със сигурност ще се нуждаете от монтаж на поне 3-6 камери, разбира се ако искате да постигнете 100% покритие. Имайки предвид, че минималната цена на една IP камера с фиксиран обектив е от порядъка на 220-270лв без ДДС, то излиза, че монтажа би струвал около 750-1560лв и то за IP камери с резолюция 1,3 мегапиксела.


В същото време може да бъде намерена панорамна камера с резолюция 5 мегапиксела и цена около 750-800лв. Камерата ви дава възможност да разделите сниманото от нея на 4 или да преглеждате изображението в един екран – въпрос на избор и преценка. Ето как ясно се вижда, че понякога ползването на привидно по-скъп модел IP камера всъщност води до по-ниска себестойност на изградената система за видеонаблюдение.