До скоро разликата във възможностите по отношение на предлагана резолюция между аналоговите и IP базираните системи за видеонаблюдение бе голяма. Не само като нива на резолюцията, но и чисто финансово. Видеонаблюдението, както всяка друга технологична ниша, търпи бързо и постоянно развитие, което е на път да свие споменатата разлика между двата основни вида системи за видеонаблюдение, като една от причините за това е появата на HD – SDI технологията за видеонаблюдение.

Днес новите технологии и промените в аналоговите системи за видеонаблюдение ни дават възможност сигнала да се трансферира по аналогов кабел, като при това качеството на изображението да е с изключително голяма детайлност. Една от технологиите допринесла за това е HD – SDI или иначе казано „дигитален сериен интерфейс за високоскоростно видео предаване на данни със скорост до 1,5 Gb/сек.

High – Definition Serial Digital Interface (HD – SDI) може да се използва при видеокамери, които поддържат видео с висока резолюция HD, да се свърже фотоапарат към оборудването за редактиране на видео, към видео устройство или към HD TV телевизор.

HD – SDI камерите и двр рекордерите по нищо не се отличават, поне външно, от останалата аналогова техника за видеонаблюдение. Те са напълно съвместими, но за да извлечете максимума като резолюция и да използвате капацитета на технологията HD – SDI е нужно да използвате HD – SDI камери и двр рекордери при изграждането на една такава система за охрана.

Най – голямото предимство на HD – SDI е минималната загуба на данни от изображението и почти нулевия процес на закъснението на видео изображението (т .е. в мига на заснемане вие ще го видите почти мигновено ). Това прави техниката снабдена с HD – SDI много подходяща за охрана на обекти, където пътникопотока е доста голям ( магазини, летища, банки т. н. ).

Тук е важно да направим и уточнение по отношение обхвата за пренос на сигнала по коаксиал. Срещали сме твърдения за трансфер по кабелни трасета с дължини от по 150-200м. Не бихме могли да оспорваме, тъй като не сме експериментирали в тази насока, но е важно да се знае, че качеството на сигнала е пряко свързано с качеството на вложеният коаксиален кабел. На пазара има различни видове, но ние препоръчваме ползването на коаксиал с максимален процент съдържание на мед, както и плътност на оплетката. По спецификации на HD – SDI технологията за видеонаблюдение при ползване на качествен кабел сигнала може да бъде пренесен без загуби или влошаване на качеството на картината на разстояния до 100м.