Много често наши клиенти се колебаят при избора между аналогова и IP базирана система за видеонаблюдение. Сред основните причини за това е, че в повечето случай не са на ясно с предимствата и ползите от ползването на IP камера, което е и причината ние от ЕМ БИ ВИЖЪН да решим да внесем малко повече яснота по темата.

Нека започнем от там, че системата за видеонаблюдение е инвестиция във вашата сигурност и спокойствие. А за да бъде добра, като всяка друга инвестиция, тя трябва да бъде направена в нещо, което заслужава вложените в него средства.


Разликата между аналоговите и ИП камерите?

Тук няма да задълбаваме в детайлите по отношение технология на пренос и обработка на сигнала, типове кабели и протоколи, а ще направим нещо много по-различно. Ще ви покажем защо ИП камерата е добър избор за видеонаблюдение. Преди това все пак да уточним една истина, която често остава неизказана от някой колеги, а именно:

Аналогова камера с най-високата възможна резолюция, а именно – 600, 650 или 700твл, всъщност обърнато в мегапиксели се равнява на около 0,3-0,4 мегапиксела. В същото време една ИП камера, дори и от ниският клас е с резолюция 1,3, а и повече мегапиксела. Да, несъмнено аналоговата камера ще е на цена от 70-100лв без ДДС, докато ИП камерата ще струва в диапазона от 170-220лв, но сами виждате че срещу тази сума ще имате камера за видеонаблюдение с 4, дори 5 пъти по-висока резолюция.

И за да не сме голословни сме приложили два демо клипа заснети съответно с аналогова камера с резолюция 600твл, като разстоянието, което покрива е около 20м и съответно ИП камера с резолюция 1,3 мегапиксела и разстояние до обектите 45-50м.

Демо клип с аналогова камера и резолюция 600твл:


Демо клип на IP камера с резлюция 1,3 мегапиксела:



Надяваме се с тази кратка статия, както и видео демонстрациите на работа на аналогова и ип камера да сме ви помогнали да видите разликите в начина на работа, качеството на изображението и възможностите на двата вида камера за видеонаблюдение.

Ние, от ЕМ БИ ВИЖЪН, вярваме, че когато човек разполага с нужната информация, то той прави и правилният избор при покупката на система за видеонаблюдение. Ако все пак имате още въпроси можете да се свържете с нас през формата за контакт или като ги зададете в коментарите под статията. Ще се радваме да ви помогнем да изберете камери за своята система за видеонаблюдение.

Ако статията ви е била полезна – не забравяйте да я споделите и със своите приятели и познати чрез бутоните за социалните мрежи.