Това е поредната статия от категория “Направи си сам”. Ще засегнем един проблем, с който всеки любител, който инсталира сам PTZ камери за видеонаблюдение, би се срещнал. А именно настройкита за управление на повече от една камера, чрез PTZ контролер или дори обикновен DVR.

Как работи управлението на PTZ камерите за видеонаблюдение?

PTZ камерите за видеонаблюдение се управляват посредством RS-485 интерфейс – широкоразпространен индустриален стандарт за предаване на данни или цифрово управление на различни устройства и машини. RS-485 интерфейсът, в най-често срещания си вид, се състои от 2 пина – А(-) и B(+). Понякога може да има и трети пин C(GND), който е заземяване или маса, като служи за относителен потенциал, използван от приемника да измери напреженията в пинове A и B. В случая с PTZ камерите и видеонаблюдението се използват само два пина. Т.е. ни трябва проводник с 2 жила или ако искаме да предаваме видеосигнал, да имаме захранване на камерата и съответно и управление, ни трябва комбиниран кабел тип RG174 + 4×0,25.

Протоколи за управление, Baud Rate и адресиране.

В общия случай един контролер за PTZ камери или DVR има само един RS-485 вход с два пина A(-) и B(+). но може да управлява 16, 32 или 64 PTZ камери. Как става това?

Както казахме в началото интерфейса RS-485 e цифров канал за пренос на данни. Това означава, че в един канал може да има много устройства, стига те да са се идентифицирали, така че контролера да знае кое устройство урпавлява. Как става идентифицирането:

1. Контролера и камерите трябва да са настроени на един и същи протокол за комуникация (Pelco-P, Pelco-D и др.). Най-лесно е да се погледне първо в ръководството на камерите с какъв протокол работят по заводска настройка и след това същия протокол да се зададе в контролера.
2. Скоростта на обмен на данни (Baud Rate) трябва да е еднакъв за камерите и за контролера. Повтаряме същата процедура като по т.1 – Поглеждаме в ръководството на камерите и задаваме същата стойност за Baud Rate в контролера. Обикновено е 1200 kbps.
3. И накрая адресирането на камерите – ако всички камери имат един и същи адрес, то тогава всички камери едновремено ще се завъртат, когато управляваме с контролера, не зависимо кой канал сме посочили, че управляваме. Обикновено адресирането става с превключването на хардуерни пинове, разположени върху корпуса на камерата или най-лошия случай вътре в самата камера (както е на снимките).


На снимките се вижда PTZ камера на Longse с 12x оптичен зуум. Камерата е с наистина много добри параметри за цената си, но е крайно неудобно адресирането. За да се зададе адрес (1, 2, 3, 4 и т.н.), трябва да се отвори външния корпус на камерата, след това да се свали и вътрешния пластмасов купол и да се стигне до платката, където с часовникарска отвертка да се вдигне съответния пин, за да се смени адреса на камерата. За нашите клиенти предлагаме предварително да извършим ние адресирането, преди да изпратим камерите, така че да се избегнат всякакви интервенции, които биха нарушили гаранцията на камерите.

LONGSE-PTZ-12X-ZOOM-22

В заключение – ако сме следвали всички стъпки правилно, ще имаме “n” на брой самостоятелно управляеми PTZ камери за видеонаблюдение от един контролер.