Един от най-лошите аспекти в работата в индустрията на видеонаблюдението е фактът, че продуктите, които продаваме са електроника. Както всяка друга електроника, камерите за видеонаблюдение и DVR видеорекордерите могат да пристигнат при крайния клиент DOA (англ. dead on arrival) или по друг начин казано – неработещи. А в други случаи да проявят дефект веднага след като са монтирани. Не е нужно да казвам, че електрониката е финна работа и понякога просто се “скапва”.

Когато една система за видеонаблюдение е вече монтирана и видеокамера или DVR, откаже да работи (се развали), както всички останали търговци ние от “ЕМ БИ ВИЖЪН” ООД, трябва да се обърнем към гаранцията от производителя. Което означава продукта да бъде предаден в оторизиран сервиз, да бъдат установени повредите и чак тогава да бъде върнат поправен или заменен с нов на клиента. Това обикновено отнема между 10 и 30 дни, а когато говорим за система за видеонаблюдение, т.е. система, която се грижи за Вашата сигурност, това време едва ли е оправдано. Поради тази причина, в настоящата статия, ще разгледам няколко сценария от нашия опит, които да ни помогнат да избегнем възможността да имаме неработеща система за видеонаблюдение.

Като начало, за все още неразбралите, нека се разкрием. Ние сме търговци на системи за видеонаблюдение и охрана. Но се надявам да разберете, че този блог е за избягване на проблеми, а не за продаване на повече такива.

Започвам с най-простия приемер (проблем), който често се проявявя при монтажа на системи за видеонаблюдение. За 4 камери за видеонаблюдение, ще се нуждаете от 8 бр. BNC конектори. Снабдете си 10 или 12. Струват левче бройката, но левчето в повече, ще Ви спести време и гориво, от предстоящото лутане из града за закупуването на допълнителни, ако изгубите или счупите един-два по време на монтажа. Същото важи и за захранващи конектори (букси), дюбел-пирони и всякакви консумативи при монтажа.

СНАБДЯВАЙТЕ КАЧЕСТВЕНО ОБОРУДВАНЕ ИЛИ КУПУВАЙТЕ РЕЗЕРВНИ БРОЙКИ


Ако можете да изтърпите развалена камера и нейното отремонтиране в гаранционния сервиз, значи не е нужно да правите нищо в повече. Но, ако това би било проблем за сигурността на обекта, който охранявате, то е нужно да сте една крачка напред. Първо да погледнем в нивото на оборудването, което поръчвате. По-евтините продукти за видеонаблюдение са по-податливи към проблеми, отколкото по-високия клас продукти. Да не говорим за качеството на изображението. И вие сте убедени, че камера за видеонаблюдение от 50 лв., не би била същото качество като видеокамера от 150 лв., примерно. Ако охранявате банка или бижутерски магазин, не би трябвало да подценявате качеството, защото едва ли можете да си позволите да имате неработеща система за видеонаблюдение. И все пак ако не предпочетете по-скъпата алтернатива, то поне ще запасите, да кажем, 2 броя повече от 50 левовите камери за видеонаблюдение, като застраховка срещу повреди.

ПРЕГЛЕЖДАЙТЕ / ТЕСТВАЙТЕ ОБОРУДВАНЕТО ПРИ ДОСТАВКА


Винаги, когато изпращаме оборудване за видеонаблюдение на наш клиент, ние го тестваме преди да го изпратим. Това не означава, че по време на транспортирането не може да се случи нещо. Ето защо винаги при доставка веднага направете проба на видеокамерите и видеорекрдерите. По този начин, ако нещо не е наред, то веднага ще бъде документирано и оправено. Най-лошо е да изчакате деня на монтирането на системата и тогава да установите проблем. Без да тествате предварително оборудването, завишавате риска да изгубите време и нерви при самия монтаж.

Горните сценарии са обикновено при крайни клиенти. Но ние също работим и с инсталатори и винаги ги съветваме да имат резервни бройки от всичко, което монтират. Когато расте обема на работата и десетките монтажи стават стотици, е сигурно, че някоя част от оборудването за видеонаблюдение ще се окаже дефектна или ще бъде изпусната и счупена. Винаги на монтаж при клиента трябва да се ходи с поне една камера и DVR в повече. Камерата и DVR-a може да не са същите модели, каквито е поръчал клиента, но пък той няма да бъде оставен с неработеща система за видеонаблюдение, докато се замени счупеното оборудване.

В заключение – когато си караме колите, държавата ни задължава да сключваме застраховка “гражданска отговорност”. И това не е защото сме некадърни шофьори и от всеки от нас се очаква да се забие в крайуличен стълб, а е защото реалността е такава. Инциденти се случват или “shit happens” в случая с видеонаблюдението. Затова, нека бъдем застраховани и мислим една крачка напред.