Увеличава се броят на посегателства над пчелин, което логично води и до разтящият интерес и търсене на решения от страна на пчеларите за изграждане защита на пчелин и собствеността им.

Точно по тази причина, ние от ЕМ БИ ВИЖЪН, решихме да се спрем малко по-подробно на темата, както и да дадем няколко възможности, по които може да се осигури охрана и видеонаблюдение на кошери и пчелини.

Преди да започнем е редно да уточним, че с идея максимална сигурност системата за видеонаблюдение на кошери и пчелини е препоръчително да е част от цялостното решение, а не основно. Иначе казано препоръчително да се помисли не само за известие при аларма засечена от камерите за видеонаблюдение, но и за система, която изпраща известие при опит за местене, отваряне или други действия пряко насочени към кошери и пчелини.

Първата стъпка е да бъдат подбрани камерите за видеонаблюдение. По какви характеристики трябва да стане това?

И друг път сме писали по темата, но ще минем през основните неща отново:


Нужно е да се определи и помисли за местата и начина на монтаж на камерите, а след това и за нужното разстояние на видимост, което те трябва да „покрият“ в нощен режим. Ако сме на ясно с това, то лесно ще можем да изберем камери. Камерите за видеонаблюдение се делят на два основни вида, според параметрите на обектива – видеокамери със фиксирана леща и варифокални видеокамери. Камерите за видеонаблюдение със фиксирана леща имат константно, непроменимо фокусно разстояние, докато при варифокалните видеокамери фокусното разстояние може да се променя.
   

Инфраред подсветка или разстояние на снимане в нощен режим. В случай, че разстоянието, което трябва да покрие камерата е 5-10м, то спокойно можете да ползвате камера с фиксиран обектив и IR до 20м. Ако обаче разстоянието е над 15м е силно препоръчително да подберете модели с вариофокален обектив и IR до 40м или повече метра
   

Резолюция на камерата – „колкото повече, толкова повече“. Ако сте се спрели на вариант със система с аналогови камери, то бихме препоръчали ползването на техника с резолюция 700-800TVL и поддържаща стандарт 960H. Камерите с резолюция 960H предлагат с 34% по-високо качество на заснемане, а ДВР рекордерите с 34% по-високо качество на заснетото спрямо досегашните модели камери. Това гарантира по-добро качество и на направеният от подобна система запис, което пък осигурява по-добра детайлност на картината. В нашите магазини можете да намерите готови комплекти за видеонаблюдение, системи с по 2, 4 и повече камери, както и промоционални комплекти за видеонаблюдение, които са асемблирани по начин лесен за монтаж и от непрофесионалист.
   

DVR рекордеи и хард диск – ако сте закупили камери, които поддържат стандарта 960H, то е препоръчително и ДВР-а, който купувате да работи в същият стандарт. Така ще сте сигурни, че не само при визуализация ползвате максимума от възможностите на камерите си, но сте си гарантирали доброто качество и на архива със запис. Относно хард диск-а няма универсална формула. Предлагат се хард дискове с капацитети 500, 1000, 2000 и 4000GB. Определящо при избор на хард диск е отговора на въпроса : „За колко време назад искам да имам архив?“. За по-лесна ориентация можем да посочим като пример следното:

Четири камери за видеонаблюдение и ДВР рекордер, който ги записва 24ч в денонощието, 7 дни в седмица с 1000GB хард диск ще си осигурите записи за 22-28, а и повече дни назад във времето…

Надяваме се с тази макар и кратка статия да сме ви помогнали да се ориентирате по-лесно при избора си на камера и система за видеонаблюдение. Ще се радваме да отговорим на вашите въпроси и коментари в коментарите под статията.

Не забравяйте да споделите статията ако я намирате за полезна и информативна!