Както в много други случаи от практиката и при темата за необходимото време за видеозапис има доста екстремуми в исканията на клиентите.

Когато попитам клиент колко време назад иска неговата система за видеонаблюдение да подържа видеозапис, съм получавал отговори като 8 часа или 6 месеца. И двата отговора са нереалистични. Дори и най-малкият харддиск би подържал една система с 4 видеокамери поне 2-3 дни, но пък за да се подържа 6 месеца запис, ще е необходим бюджет, който едва ли е по джоба на средностатистическия клиент.

Това, върху което трябва да е помисли, е как и за какво ще бъде използвана системата за видеонаблюдение.


При домашните системи за видеонаблюдение, например, собствениците се интересуват от това да могат да заснемат и установят извършването на взлом с цел кражба от жилището или друг тип посегателства върху собствеността. Често те си мислят, че ако се случи нещо, то те ще го установят в рамките на 12 часа. Въпреки, че в делнични дни, човек може да е извън дома си най-много 12 часа, трябва да се помисли за най-лошия сценарий. При системите за видеонаблюдение на частни домове, бих препоръчал да се предвиди поне 10 дни продължителност на записа (1ТB харддиск, при 2 до 4 камери). Когато собственика на дома е на почивка, така предивдената система за видеонаблюдение ще му даде достатъчно време да провери записите и да ги свали на друг носител, ако се е случил някакъв инцидент докато е отсъствал.

Когато корпоративни клиенти инвестират във системи за видеонаблюдение, те не се интересуват само от засичането на престъпления и посегателства, но и от останалите им отговорности, които могат да бъдат защитени от една система за видеонаблюдение. Те обикновено настояват за по-дълъг период на съхранение на записите, което означава множество терабайти допълнителна памет, съответно крайната за видеонаблюдение цена нараства драстично.

За корпоративни клиенти е добре да се осигури видеозапис от системата за видеонаблюдение максимум за 2 месеца назад.

Това означава, че при една система с 8 камери за видеонаблюдение, ще са ни нужни до 2000GB дисково пространство. Естествено видеорекордерът (DVR) трябва да е настроен да прави запис само при засичане на движение от всяка камера. Всеки значим запис в този период от 2 месеца може да бъде свален на външен харддиск, флаш-памет или DVD диск.