Причината за тази публикация е, че ни прави впечатление как определени фирми на пазара злоупотребяват с незнанието и неразбирането на материята в областта на видеонаблюдението от страна на клиентите и ги подвеждат в информацията за предлаганите продукти и техните характеристики. Именно това, както и убеждението ни, че клиента заслужава уважение и не бива да бъде мамен по подобен начин решихме да стартираме малка поредица, в която да ви покажем някои от фрапиращите „търговски трикове“, които за съжаление не малко колеги прилагат и по този начин ощетяват вас клиентите.

В тази статия ще обърнем внимание на параметрите на камерите за видеонаблюдение, като в частност ще се спрем на разликите между двата основни вида матрици, които могат да се намерят на пазара у нас.

Нека започнем от там, че сред основните параметри на една камера за видеонаблюдение е типът на нейната матрица. Матриците могат да бъдат CCD или CMOS.

Изработката на CCD сензора или CCD матрицата е времеемък процес и съответно по-скъп от изработката на CMOS матрицата, което както може би се досещате води и до по-високата крайна цена на продукта. У нас най-често предлаганите матрици CCD са на Sony, а Sony като марка в крайният потребител извиква асоциацията с качествен продукт. Малко по-късно ще се върнем на това и ще стане ясно защо го споменаваме.

Тук можете да прочетете повече за това какво е CCD матрицата.

CMOS сензорите за камери за видеонаблюдение са по-евтините варианти, което колкото и да не се вярва на българския потребител не означава по-некачествените. Дори напротив! Технологията на изработка на CMOS последните 12-18 месеца напредна до толкова, че при преки тестове на две еднакви като параметри и резолюции камери тази с CMOS не само не отстъпва на CCD аналога, но дори смеем да твърдим, че „вади“ по-добър образ.

Тук можете да прочетете повече за CMOS матрицата.

Сред най-често срещаните и съвременни варианти на CMOS матрици са тези на PixelPlus и NextChip.

Нека за кратко се спрем и на това какво е PixelPlus?

PixelPlus е технология притежавана от Philips разработена за обработка на дигитален видео сигнал. Повече информация можете да намерите в Wikipedia тук.

Интересен, но явно твърде малко известен факт е, че както PixelPlus, то така и NextChip са само и единствено CMOS матрици. Те никога не са правили CCD такива.

Оказва се обаче, че на пазара у нас има търговци, които опитват, при това успешно, да подведат клиентите като в характеристиките на предлаганите от тях камери за видеонаблюдение посочват матрици PixelPlus CCD. Подобно нещо е не само невъзможно, по причини и факти, които по-горе изброихме, но и крайно некоректно към клиента.

Защо обаче има търговци, които посочват невярна и некоректна информация по отношение предлаганите от тях камери?

Просто е. Истината е, че малко клиенти биха обърнали внимание на този факт. Още по-малко са онези, които ще си направят труда да потърсят информация по темата. От друга страна в масовият случай споменаването на CCD предизвиква у потребителя асоциация с марката Sony, което с времето се е утвърдило като синоним за качество. И клиента купува, защото смята, че е намерил най-добрата цена при това за чудесното качество от Sony.

Не оставяйте с погрешно впечатление! Ние не казваме, че Sony CCD матриците не са качествени. Твърдим обаче, че камера за видеонаблюдение с PixelPlus CMOS матрица не отстъпва по-нищо на камера със същите параметри, но със CCD матрица.

Смятаме, че когато две камери се съпоставят на база цена, то определено камерата със CMOS матрица ще е с по-ниската цена, което не значи и по-ниско качество.

Убедени сме, че клиента не бива да бъде подвеждан в информацията за продукта и смятаме, че е крайно некоректно от страна на определени търговци да продават техника за видеонаблюдение с описание и характеристики на по-скъпа, а в действителност да е с по-евтин вариант.